Версія для друку
Понеділок, 06 березня 2017 15:36

Створення ЦНАПів, готовність сільгосппідприємств області до весняно-польових робіт та весняна повінь - основні питання відеоселекторної наради

Станом на 6 березня 2017 року на річках і замкнутих водоймах проходить руйнування криги, підвищення притоку і вихід води водотоків на заплави. В порівнянні з початком року, на даний час рівні води в річках зросли від 40 см до 1,5 метра. Останніми днями відмічається незначне зростання рівнів – до 5 см на добу, а у верхів’ях річок розпочався навіть спад.

Зокрема, води річок Прип’ять (Любешівський і Ратнівський р-ни), Стохід (Камінь-Каширський та Любешівський р-ни), Турія (Камінь-Каширський р-н) знаходяться на заплаві шаром води до 15 см, на інших річках вода в межах берегів. При такій ситуації до відмітки виходу решти річок на заплави є запаси майже до 1 метра у річках Західний Буг, Стир і Турія. Водосховища області наповнені в середньому на 80% до повного об’єму, режими їх роботи відповідають встановленим.

– Відповідно до плану основних заходів місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо підготовки та пропуску льодоходу, повені та паводків у 2017 році, затвердженого головою облдержадміністрації, спеціалістами облводресурсів та ДСНС області проведено перевірки готовності до пропуску повені на місцях у Камінь-Каширському, Любешівському, Маневицькому та Ратнівському районах. Разом із тим, тало-дощовими водами було затоплено 10 будинків та 7 гектарів городів у Луцькому районі (с. Городище-1 Баївської сільської ради) через відсутність організації поверхневого стоку. Інших фактів затоплення не зафіксовано. Загалом в 2017 році проведено 6 виїздів аварійних водогосподарських бригад у кількості 30 чоловік, які виконували ремонтні роботи на дамбах та гідротехнічних спорудах у Любешівському та Ратнівському районах, – зазначив Ростислав Сергійович.

Окрім того, відзначено допомогу водогосподарським організаціям з боку обласної та районних адміністрацій щодо попередження виникнення надзвичайних ситуацій, а також створення у районах аварійний запасів матеріалів та передбачення коштів на відповідні цілі.

У зв'язку з цим очільник області закликав представників районів на міст на робочих нарадах проаналізувати ситуацію більш детально, аби не допустити підтоплення населених пунктів області та створити нормальні умови для збереження води, вологи для літнього періоду, аби попередити засухи та пожежі. У випадку необхідності – надати пропозиції в обласну державну адміністрацію і управління водних ресурсів.

Далі розглянули стан готовності сільгосппідприємств області до проведення весняно-польових робіт. Директор департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Юрій Горбенко наголосив, що аграрії Волині готові до таких робіт.

У більшості районів були проведені спеціальні навчання та обговорені найбільш болючі питання для землероба та шляхи їх вирішення.

Зараз по області проходить, за словами директора департаменту, перша фаза підживлення озимини. Підживлено уже 25 гектарів посіву. Одним із перших включився у цю роботу наш Володимир-Волинський район.

У 2017 році, спрогнозував Юрій Горбенко, має збільшитись посів гречки та цукрових буряків, а також соняшника, який гарно "зарекомендував" себе на Волині минулого року.

Сертифікація насіння здійснюється у двох лабораторіях, які знаходяться у Луцьку та Ковелі. Туди уже подано понад 150 проб насіння. Працює сьогодні на Волині і два насіневі заводи - на Горохівщині та у Володимир-Волинському районі.

Негативним фактором, за словами доповідача, для Волинських, та й не тільки, фермерів є здорожчання цін на пальне.

Роман Матвійчук доповів присутнім про актуальні питання реалізації в областіпроекту технічної допомоги ЄС "Центр надання адміністративних послуг як інноваційний інструмент взаємодії влади та громади".

завершення проекту системи надання адмінпослуг у Волинській області передбачено на кінець липня 2017 року. Впродовж місяця, завершать роботи у Володимирі-Волинському, Маневицькому та Ковельському ЦНАПах.

Важливо, що процес модернізації Центрів відбувається комплексно. Відтак, аби послуги громадянам надавалися якісно та своєчасно для працівників проводять ряд семінарів і тренінгів, які дозволяють покращити рівень надання заявлених послуг та ведення документації.

Важливо, що у 2018 році розпочнеться наступна фаза проекту, спрямованого на створення багаторівневого управління, яке буде прозорим та доступним для населення. Тому голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, звертаючись до сільських та селищних голів, які ще мають намір об’єднатися, попросив швидше визначатися із центрами ОТГ та напрацьовувати пропозиції для залучення нового фінансового ресурсу.

– Звертаюся до голів районних державних адміністрацій та об’єднаних територіальних громад. Ми активно продовжуємо роботу, щодо залучення коштів за новим проектом, але ефективність входження у цей проект залежатиме від рівня готовності напрацьованих пропозиції від територіальних громад, які вже створені і тих, що напрацьовуються в рамках програми 2017 року. Закликаю сільських, селищних голів, які перебувають  на етапі об’єднання, провести переговорні процеси та попередньо визначити центри об’єднаних територіальних громад, напрацювати і підготувати пропозиції, щодо можливості участі у проекті, – звернувся до присутніх у відеоселекторному режимі Володимир Петрович.

Говорили також на відеоселекторній нараді про стан перевезення в області у громадському транспорті пільгових категорій та про роботу із зверненнями учасників АТО та членів їх сімей. Розглядаючи останнє питання, начальник відділу роботи зі зверненнями громадян апарату обласної державної адміністрації наголосила на частих випадках зловживання статусом учасника антитерористичної операції чи незаконного вимагання таких пільг. І навела яскравий приклад, який нещодавно трапився у нас в області.

Переглядів 2936