Версія для друку
Середа, 17 травня 2017 15:19

Робочі будні терцентру

Майже половина населення району - люди похилого віку. І добре, коли вони мають дітей та онуків, які дбають про них, а якщо старість зустрічають в холодній порожній хаті, де немає з ким і перемовитися... Саме для таких людей в районі працює відділення стаціонарного догляду для постійного проживання в с.Льотниче на 30 ліжко-місць, яке сьогодні нагадує швидше будинок відпочинку. Тут розміщені затишні дво- та тримісні житлові кімнати з сучасними меблями, велика  кімната для відпочинку, кімната для молитви та проведення релігійних обрядів. Медичний кабінет, забезпечений усією необхідною апаратурою: апаратом УВЧ, електрокардіографом, апаратом магнітотерапії, інгалятором, електромасажерами, “діабетичною стопою”. Індивідуальне опалення дає можливість значно покращити тепловий режим і тепер навіть в осінньо-зимовий період є змога проводити оздоровчо-загартовуючі процедури.

Завдяки хорошій опіці, витримці, душевному  ставленню до підопічних та професійному медичному забезпеченню багато кого з важкими недугами вдається поставити на ноги.

Для інвалідів стаціонару медичною сестрою розроблено комплекс вправ з лікувальної фізкультури, діє програма «Здоровий спосіб життя» (ранкова гімнастика, точковий массаж). У їдальні територіального центру діє куточок фіточаїв. Завдяки спонсорській допомозі фермерських господарств району в жителів терцентру усю зиму в раціоні домашні овочі та фрукти. Для підопічних  організоване якісне 4-разове харчування.

Своєрідно і зі смаком, руками працівників відділення стаціонарного догляду, оформлено та благоустроєно прибудинкову територію, де постійно цвітуть квіти, розростається сад з фруктовими та декоративними деревами В альтанках ведуть бесіду старенькі, грають в лото та шахи, читають газети та журнали, співають народні пісні. Для інвалідів, які пересуваються  у візочках, облаштовано пандус, який відповідає всім будівельним нормам, в кімнатах, де є ліжково-хворі - встановлено кнопку виклику. Завідувач відділення стаціонарного догляду Олена Шушняк зуміла наблизити умови проживання до домашніх. 

Утвердилися в стаціонарі й певні традиції святкування державних і релігійних свят, Днів народження. Кожному мешканцю вручають подарунки, накривають солодкі столи, організовують концертні програми.

Проводяться заняття з декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва (ліплення пластиліном, аплікація з використанням кольорового паперу, художній розпис муляжів, виготовлення іграшок, розпис писанок), а також музичного мистецтва (гра на музичних інструментах, слухання музики), які сприяють піднесенню загальнокультурного рівня, посиленню духовного розвитку та естетичного виховання, розробленню дрібної моторики рук, виявленню творчих здібностей, згуртуванню мешканців за інтересами та розширенню можливостей для їх спілкування.

Зроблено чимало, але найвищою оцінкою для працівників територіального центру завжди залишається вдячність людей, яких вони обслуговують, тому і не зупиняються  на досягнутому, а плідно працюють далі, впроваджуючи у практику все нові і нові методики.

Завідувач відділення соціальної допомоги вдома Людмила Широчук

Переглядів 2437

Галерея зображень