Версія для друку
П'ятниця, 20 серпня 2021 10:27

Успіх в дії: в Устилузі пройшли заходи центру зайнятості

В рамках проектів «Територія майстерності» на території Устилузької ТГ за сприяння Володимир-Волинської міськрайонної філії Волинського обласного центру зайнятості відбувся захід до 30-річчя дня Незалежності України, акція «Успіх в дії». Поспілкуватись з мешканцями громади запросили головного спеціаліста відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Оксану Кігічак та провідного спеціаліста ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» Світлану Жук.

Світлана Анатоліївна розповіла про біологічні методи захисту рослин, адже це є важливою складовою системи захисту від шкідливих організмів. На відміну від пестицидів хімічного походження біопрепарати є безпечними для навколишнього середовища, людей, тварин, птахів, риб.

Оксана Михайлівна поділилась з учасниками заходу правилами вибору якісного насіння. Кожен аграрій повинен бути впевненим, що насіння яке він купує, є оригінальним та відповідає стандартам якості, тому при виборі посівного матеріалу варто бути обізнаним. На жаль, на ринку насіння має місце недобросовісна конкуренція, яка породжує таке ганебне явище, як підробка (контрафакт/фальсифікат). Слід відмітити, що контрафактне/фальсифіковане насіння — це «насіння», яке виготовляється та реалізується з порушенням майнових прав інтелектуальної власності (неправомірне використання найменування сортів), виготовляється з порушенням технології зі спотвореним вмістом та з копіюванням зовнішнього оформлення оригінальної тари та елементів маркування.

Врожайність сільськогосподарських культур визначається перш за все якістю посівного матеріалу. У сучасному сільськогосподарському виробництві високоякісне насіння і садивний матеріал набувають особливої уваги, оскільки майбутній урожай здебільшого залежить від його якості. Під час заходу Оксана Кігічак розповіла на що потрібно звернути увагу при покупці посівного матеріалу та рекомендувала перед придбанням насіння сільськогосподарських рослин обов’язково звернути увагу на наявність та чинність сертифікатів, що засвідчують сортові та посівні якості насіння. Але якщо виникли сумніви стосовно придбаного насіння, або якщо бажаєте перевірити минулорічні залишки насіння, то Ви це зможете зробити в ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія».

Також лектор розповідала про вирощування генетично модифікованих сортів рослин та детально зупинилася на тому , як законодавство регулює питання створення, випробування, транспортування та використання генетично модифікованих організмів.

На заході, що пройшов у формі діалогу, учасники дізналися багато інформації, яка в подальшому допоможе їм у веденні власного господарства і, можливо, відкритті власної справи

Переглядів 4747

Галерея зображень