Версія для друку
Понеділок, 04 квітня 2022 16:19

Уряд розширив можливості для людей отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи

Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України, повідомила, що Уряд розширив можливості для людей отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

«По суті ми зробили дві основні зміни.

Перше – зафіксували в нормативному полі, що люди, які зараз змінюють місце проживання у зв’язку з воєнними діями, є внутрішньо переміщеними особами. Це стосується людей, які після введення воєнного стану 24 лютого 2022 року перемістились з регіонів, де ведуться активні бойові дії, перелік яких визначений Урядом.

По-друге, ми надали додаткові канали для звернення за довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Якщо раніше це були лише органи соціального захисту населення РДА та міст обласного значення, то тепер людина за довідкою зможе звернутись до уповноваженої особи громади, ЦНАПу, а згодом – просто подати заяву через Портал Дія.

Таким чином, ми зможемо швидко зібрати інформацію про внутрішньо переміщених осіб в одному місці, побачити їх «соціальний портрет» і зрозуміти потреби для того, щоб запропонувати якісні та адресні механізми підтримки», - прокоментувала Марина Лазебна.

Відповідні зміни Уряд ухвалив до постанови Кабінету Міністрів України № 509 від 1 жовтня 2014 року.

Змінами передбачено, що у період дії воєнного стану внутрішньо переміщена особа для отримання довідки може звернутися до територіальної громади або ЦНАПу.

Уповноважена особа територіальної громади/ЦНАПу після реєстрації заяви формує електронну справу з використанням інформаційних систем Мінсоцполітики для включення інформації до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

В подальшому також передбачена можливість подавати звернення про включення інформації до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб через Портал Дія.

Наразі здійснюється доопрацювання інформаційних систем для реалізації цих механізмів.

Переглядів 3180